Het is bijna zover

Binnenkort zal Monsanto terechtstaan! 30 getuigen en recht experts van 5 continenten zullen in Den Haag getuigen voor 5 internationale rechters. Deze getuigen zullen de rechters, en de wereld vertellen over hoe Monsanto hun gezondheid, hun gemeenschappen en hun bron van inkomsten heeft verwoest. Dit jaar zal de Wereld Voedseldag (op 16 oktober) focussen op de schadelijke gevolgen van chemische agricultuur op onze gezondheid en op de natuur. Volkstribunalen hebben een lange geschiedenis van aandacht vestigen op bedrijfscorruptie, met als uiteindelijk gevolg een rechtszaak. Net zoals jullie, willen wij dat het Monsanto Tribunaal rechtbanken over de hele wereld zal aansporen om Monsanto verantwoordelijk te houden voor haar misdaden.


 
   
Dank u!

Dit unieke evenement is alleen mogelijk dankzij de steun van mensen zoals jullie. Bedankt! Blijf ons aub helpen door het nieuws te verspreiden, zeker vlak voor, tijdens en de dagen na het evenement. Forward deze nieuwsbrief naar vrienden, vraag hen hun steun te tonen, contacteer journalisten in jullie kringen, share onze posts op Facebook, retweet onze berichten op Twitter, stel jullie eigen berichten samen op social media. De getuigenissen kunnen gevolgd worden op live stream, waarvan de links enkele dagen voor het tribunaal op onze website zullen staan. We zullen de videos uploaden op onze website en Facebook pagina tijdens het evenement. Deel deze aub!


 
   
The Bayer Monsanto fusie

Vele van jullie hebben vragen over de verwachte opkoop van Monsanto door Bayer, en hoe dit het tribunaal zal beïnvloeden.

Dit is het goede nieuws: Bayer's voorstel zal geen negatieve gevolgen hebben op het Monsanto Tribunaal. Ten eerste zal de koop niet zomaar geaccepteerd worden. En zelfs als dit wel gebeurt, zal deze niet doorgaan tot ergens in 2017. Belangrijker, zodra de tribunaal rechters hun adviserende meningen geven (op 10 december), zullen deze opgaan voor alle agribusiness bedrijven (inclusief Bayer), niet alleen Monsanto. Daarnaast is de fusie van deze giganten volgens analisten geen teken van macht maar juist van zwakte. De mogelijke gevolgen van deze fusie voor mens en natuur betekenen dat het nog belangrijker is dat Monsanto Tribunaal een duidelijk signaal geeft.


 
   
Internationaal gerechtshof kijkt verder - stappen ondernemen om het ecocide te vervolgen

In de nabije toekomst zal vernietiging van de natuur kunnen leiden tot de internationale vervolging van regeringen en individuen wegens misdaden tegen de mensheid. De VN-rechtbank in Den Haag heeft vooral zaken over genocide en oorlogsmisdaden behandeld sinds haar oprichting in 2002. Tot nu toe zijn er geen grote misdaden tegen het milieu onderzocht. Het International Criminal Court (ICC) liet recent weten dat het ook aandacht zal vestigen op misdaden die leiden tot "schade aan het milieu", "uitbuiting van grondstoffen" en "illegale onteigening van land". Dit is een interessante ontwikkeling. Het Monsanto Tribunaal is mogelijk een goede voorbereiding voor een grote rechtszaak bij het ICC.


 
   
Groeiende steun

Deze voorbije weken hebben we enorm veel steun gekregen. Ongeveer 70.000 individuen en bijna 1000 bedrijven en organisaties hebben met hun handtekening hun steun voor Tribunaal getoond. Van lokale voedselinitiatieven en gemeenschappen tot gigantische netwerken zoals La Via Campesina, de internationale vereniging brengt miljoenen mensen samen. Landbouwers, met geen of veel land, inheemse volksgroepen, migranten en agricultural werknemers van over heel de wereld. Het Monsanto Tribunaal wordt ondersteund door organisaties als Slow Food International, Friends of the Earth, Greenpeace, Organic Consumers, Navdanya en ook veel specifieke campagne groepen, NGO's en bedrijven van over heel de wereld. Bekijk onze nieuwe steunbetuiging video's op Facebook (ook beschikbaar zonder Facebook account).


 
   
Ontmoet de getuigen en experts

Bekijk het programma en maak kennis met 30 getuigen en experts van 5 continenten die naar Den Haag zullen reizen. Sommige namen komen jullie misschien bekend voor, zoals de Franse boer Paul François, de enige die ooit een rechtszaak won tegen Monsanto na vergiftigd te zijn met Lasso. Gilles-Eric Séralini, een wetenschapper die de mogelijk kankerverwekkende eigenschappen van GMO mais en roundup aan het licht bracht en werd lastiggevallen door Monsanto 'trolls'. De Canadese boer Percy Schmeiser die Monstanto aanklaagde wegens patentbreuk. Damian Verzeñassi en Marcelo Firpo, gezondheidsexperts uit Argentinië en Brazilië. De Mexicaanse bijenhouder Angelica El Canche. Farida Ahkter uit Bangladesh over de gevaren van GMO aubergines (foto beneden)...

 

De getuigen en experts:

- Gezondheidsexperts, slachtoffers en vertegenwoordigers van gemeenschappen in Argentinië, Brazilië, Columbia, Frankrijk, India, Sri Lanka en Paraguay die lijden onder pesticiden;

- Landbouwers uit Australië, Bangladesh, Burkina Faso, Canada, Frankrijk...;

- Bijenhouders uit Yucatan, Mexico;

- Wetenschappers uit Brazilië, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Bekijk hier het programma van het tribunaal.


 
   
De Peoples Assembly, sprekers en workshops

De People's Assembly zal ook een opmerkelijk evenement zijn. Tegelijkertijd met de verhoren van het Tribunaal, zullen mensen en verenigingen van over heel de werld samenkomen en netwerken. Er zullen prominente sprekers aanwezig zijn zoals Vandana Shiva, Ronnie Cummins, André Leu, Hans Herren, Corinne Lepage, François Veillerette en nog vele anderen. Met 3 rondes workshops over zaden, GMO's, pesticiden, agroecology, zal de weg van de toekomst getoond en zullen deelnemers van 5 continenten met elkaar in contact komen. 

Foto: Charito Medina (MASIPAG, Filippijnen) en Nivia Silva (MST, Brazilië)

Bekijk het programma voor meer details.


 
   
Volg het proces thuis of op een lokaal evenement

Natuurlijk kunnen we niet allemaal naar Den Haag. Je kan ons volgen door naar de livestream te kijken, of om deel te nemen aan een lokaal evenement op Wereld Voedseldag. We zullen videos van de People's Assembly uploaden op onze website en Facebook tijdens het gebeuren.

We kijken uit naar deze historische gebeurtenis en we hopen dat jullie ons willen helpen om het een succes te maken! Verspreid het nieuws en maak aub een donatie als je kunt.


 
   
Twitter
Facebook
Website